Nabeschouwing WDD 2014 in Antwerpen

Sluit VGT

 


Wereld Doven Dag in Antwerpen kreeg bijna 1000 bezoekers over de vloer.
Lag het aan het mooie weer? Aan de unieke locatie in Antwerpen? Of toch aan het programma? Wie zal het zeggen?
 
In ieder geval, het concept “WDD” blijft doven en slechthorenden samenbrengen!
Aan de hand van de vele positieve reacties was WDD zeker geslaagd!
Maar het blijft voor ons een uitdaging om het volgend jaar nog beter te doen.
De talrijke vrijwilligers van Madosa zorgden voor een vlotte bediening en dankzij hen was de binnentuin sfeervol ingericht.
 
 

De studievoormiddag werd ingeleid door voorzitster ad interim, Helga Stevens.
Zij gaf uitleg over de nieuwe structuur en de nakende verkiezingen.
Op bestuursniveau zullen we een nieuwe weg bewandelen en het is nu aan Fevlado en de Vlaamse Dovengemeenschap om deze kans te grijpen en te vernieuwen!
Daarna heeft Filip Verstraete een lezing gegeven over de meest Doofvriendelijke stad / gemeente.
 
De infostanden werden, zoals elk jaar, druk bijgewoond. Dove zelfstandigen konden hun werk tonen en dat werd echt positief onthaald.
 
 
Enkele vrijwilligers van Madosa gaven een rondleiding in Vlaamse Gebarentaal door de stad Antwerpen.
 
Ook horende mensen vonden hun weg naar WDD, men schoof onder andere graag aan voor de initiatie VGT. WDD is in de eerste plaats ook een evenement om te sensibiliseren naar de maatschappij toe, het is dan ook leuk om te zien dat het toch effect heeft!
 
Na jaren van afwezigheid was er deze keer opnieuw sport aanwezig op WDD. De Vlaamse Doven Sportbond organiseerde een demo gevechtsporten met enkele dove rolmodellen in verschillende disciplines. Ook de Senioren waagden zich aan sport, een initiatie Aikido. Ook dat was een succes en krijgt volgend jaar een vervolg. Het is duidelijk dat sport op WDD voor afwisseling en diversiteit zorgt!!
 
Tijdens de workshop Dove Anderstaligen waren er doven aanwezig uit diverse landen. Al snel bleek dat de opvang  bij hun aankomst in België en de opvolging echt te wensen overlaat. In de loop van 2015 krijgt deze workshop zeker en vast een vervolg.
 
 

De workshop tweetalig en bicultureel opgroeien kende zeer veel bijval, de zaal was bijna te klein. Jonge ouders – doof en horend - van dove kinderen, luisterden naar de boeiende uitleg van Marieke en Liesbeth over het belang van VGT aanbieden aan jonge dove kinderen.
 
Tijdens het panel van CI&VGT kwamen af en toe gevoelige thema’s aan bod.
 
Visual Box toonde een film van dove filmmakers uit Mombay. De kwaliteit van de film is echt goed en dat met zo weinig middelen!!
 
Tijdens het slot mochten we Ludo Van Campenhout, schepen van de Stad Antwerpen, verwelkomen. Zijn toespraak ging o.a. over het toegankelijk maken van de Stad Antwerpen en dat hij erop zal toezien dat Antwerpen een belangrijke rol blijft spelen in de toegankelijkheid voor onze doelgroep.
 
 

Daarna kwam het moment waarop de bomvolle feestzaal zat te wachten; de Hand van Vlaanderen! En de winnaar is… Helga Stevens!!  Zij won deze trofee voor de 2de keer, dat kan alleen door uitzonderlijke prestaties. Helga is dit jaar verkozen om in het Europees Parlement te zetelen, de plaatsen zijn daar zeer beperkt en toch is het haar gelukt, chapeau!
 
Een 2de spannend moment was de verkiezing van het Gebaar van het Jaar! Er waren 5 genomineerden; hashtag, sushi, selfie, starbucks en GOC “focus / gefascineerd”.
Uiteindelijk heeft het GOC “focus / gefascineerd” gewonnen! Een waardige opvolger voor de winnaar van vorig jaar “dat is het”.
 
WDD 2014 in Antwerpen is nog maar net voorbij en de eerste voorbereidingen voor volgende WDD zijn al begonnen. Op naar Wereld Doven Dag 2015 in Zottegem!

Maar nu eerst even nagenieten!!
 
Pascal Mollet, coördinator WDD